Història

Conte escrit per Jordi Tomàs i il.lustrat per Patrice Blanquart amb motiu del 25è aniversari de l’Esquitx.

Esquitx

Colònies conjuntes mares i fills/es.

 

L’estiu de 1985 es proposa a Càritas de fer unes colònies amb les dones que han participat en els diferents cursets d’alfabetització. El problema està en què moltes d’elles són mares i s’han d'endur els infants de colònies. La solució va ser realitzar unes colònies conjuntes mares i fills/es.

A partir d’aquesta experiència, 4 monitors/es i dos de les dirigents de les colònies veuen la necessitat de crear un centre d’esplai durant la setmana per als fills/es d’aquelles mares o per
altres infants de famílies que arriben al Servei d’Atenció Primària de Càritas (infants de 5 a 14 anys).

Estiu 1985

Inici de l'Esquitx

L’Esquitx s’inicia a l’octubre de 1985 al carrer Princesa 16, amb sis voluntàries. El seu funcionament era dilluns i dimecres de 17,00h a 19,30h. Els objectius eren bàsics:

 • Despertar el sentit de grup.
 • Educar hàbits d’ordre.
 • Educar valors com l’amistat, comprensió, tolerància.
 • Facilitar la integració dels infants a la nostra societat.
 • Proporcionar ajuda pedagògica.
 • Oferir berenar.

Les activitats que es realitzaven:

 • Reforç escolar
 • Berenar
 • Tallers
 • Jocs
 • Celebració de festes populars
 • Excursions
Octubre de 1985

Compartint amb Casal d’avis

A partir del curs 1986/87 ens traslladem al C/ Banys Vells i compartim els locals amb un casal d’avis, realitzant algunes activitats conjuntament, treballant així el respecte entre les diferents edats. El nombre de monitors/es en aquesta etapa augmenta.

1986

Bona sort Roser i Amèlia!

Durant el curs 1988/89 canvia l’equip, doncs les dues responsables marxen, així es fa un repartiment de responsabilitats entre els monitors/es restants. 

1988

Federades al MCECC

El curs següent ens federem al MCEC i durant el curs 1990/91 tornem a canviar de locals, ens traslladem a l’escola de St. Rafael (Vedrunes) situat al C/ Lledó, 11.

1990

Nou local

Durant el curs 1992/93 tornem a traslladar-nos, en aquesta ocasió al C/Sant Pere més Alt, 3, un local cedit per la Parròquia de Sant Francesc de Paula. L’equip queda format per vàries persones i continua amb la tasca educativa funcionant els dilluns de 17h. a 19.30h.

1992

Ja som Associació!

A partir de les colònies d’estiu del 1993, amb la incorporació dels monitors/es i infants d’un altre centre d’esplai de la zona, l’Esplai Itaca, l’Esquitx pot augmentar el seu servei als infants i
famílies del barri, i el curs següent (93/94) obrim quatre dies a la setmana (de dilluns a dijous) de 17h. a 19.30h. Aquell mateix curs (93/94) ens constituïm com associació.

Estiu 1993

Ampliem horaris d’atenció

A finals de l’any 1995 el nou Rector de la Parròquia Sant Francesc de Paula, necessita els locals, així doncs ens veiem amb l’obligació de buscar-ne de nous. Els trobem a la seu de la Fundació PRISBA (C/Carders 18, 1r pis), on ens hi traslladem el Gener de 1996, allí compartim els locals amb el Centre Obert per a persones de la Tercera Edat, realitzant l’activitat a diferents hores.

Obrim de dilluns a dijous de 17h. a 19.30h. A finals de 1998 la Fundació PRISBA ens cedeix també un local al C/ Blanqueria, 5 baixos. Es fa evident la necessitat al barri de que el centre tingui funcionament diari i ampliem el temps d’actuació; obrim també divendres de 17h. a 19.30h.

1995

Contractació de professionals educadors

L’1 de juny del 1999 ens concedeixen una subvenció dels Serveis Comunitaris de la Generalitat de Catalunya per poder contractar dos educadors a mitja jornada, aquesta ajuda la gestiona el
Pla Integral del Casc Antic (de la qual en som membres).

El fet de tenir dos professionals a mitja jornada de dilluns a divendres ens va permetre donar-li al projecte una continuïtat i qualitat a la tasca social i educativa que beneficia directament als infants i les famílies que atenem.

Vam poder ampliar places: un total de 50 places durant el curs.

1999

Pla Integral

Des de l’any 2002 estem en un local que ens cedeix el Pla Integral, a la Plaça Pons i Clerch del barri de Ciutat Vella, on continuem amb la nostra tasca intentant optimitzar el projecte cada dia.

2002

Obrim espai 0-3anys

A l’any 2004 L’Associació obre el grup de l’Esquitx Petit (infants de 3 a 5 anys) i el projecte de l’Espai Familiar la Caseta del Barri (infants de 0 a 3 anys i les seves famílies).

Al llarg de tots aquests anys, amb tota l’experiència que acumulada i el coneixement que tenim dels infants i
les famílies del barri veiem de forma prioritària incidir en la prevenció i la promoció des dels primers mesos de vida dels infants, així com acompanyar a les famílies en la criança dels infants i en el seu procés de creixement.

Aquests dos projectes es porten a terme al carrer Fonollar 15 baixos, d’aquest local en paguem un lloguer molt petit ja que al 2003 varem firmar un conveni amb el Patronat de l’Habitatge a través del qual l’Ajuntament de Barcelona ens cobreix una part del lloguer sempre i quan portem a terme una tasca social i educativa amb els infants del barri.

2004

Una atenció integral a la família

Durant aquest any iniciem dos serveis més: L’Espai Jove (14 a 18
anys)per donar continuïtat als nois i noies que acabaven el CO l’Esquitx i seguien fortament vinculats a l’entitat. També és defineix el Suport Familiar. Des de l’inici treballem amb les famílies dels infants, però vam observar la necessitat d’una mirada que vetllés de forma exclusiva per la família.

2007

Entrem a les Escoles

Continuem pensant com incidir més en l’acció que ja fem amb els
infants i famílies. Reflexionem sobre el suport que podem aportar als infants d’educació infantil i de Primària. I ho fem entrant a l’escola! Amb el Suport Individual (primària) i la Psicomotricitat (3 a 8 anys).

2013

Iniciem atencions terapeùtiques individualitzades

Amb l'afany d'oferir nous recursos a les famñilies iniciem l’atenció psicoterapèutica individualitzada a infants quan detectem la necessitat i després de consensuar-ho amb la família
2014

Celebrem els 30 anys!

Celebrem els 30 anys i presentem oficialment: “Les gotes que van canviar el barri” fent una jornada de reflexió amb la participació de personalitats de l’àmbit social, infants, famílies i equip.

2015-2016

La mirada en Neuroeducació

Incorporem la Neuroeducació a la nostra acció socioeducativa, per poder aportar eines a l’equip educatiu, als infants i les famílies per construir-nos més resilients.

2016

Ampliem la intervenció a un nou local

El Patronat d'habitatge ens cedeix en règim de lloguer un local a la Plaça del Pou de la Figuera que se suma al de Plaça Pons i Clerch i C/Fonollar 15. D'aquesta manera podem diversificar grups i activitats. A l'hora ens permet disposar d'un espai íntim i segur per a la realització de sessions terapeùtiques i entrevistes personals.
2019
Desplaçat dalt de tot